Allt går åt pipsvängen – eller?

Världen är skit! Konjunkturen, miljön, krigen, fattigdomen, våldet – allt går åt pipsvängen, som Ronja Rövardotter hade sagt. Och det  i en rasande fart!

Visst känner vi igen oss, och jag måste erkänna att de senaste månadernas lågkonjunktur har gjort mig rejält mör, i förhållande till allvaret bakom vår tids utmaningar.

Så i morse lyssnade jag på P1 och hamnade i en intressant intervju med DN-journalisten Anders Bolling. Han har just kommit ut med debattboken Apokalypsens gosiga mörker, en uppgörelse med ett svartmålande samhälle där pessimisten alltid hålls högt och optimisten hånas.

Enligt Bolling så är vår längtan efter undergången en konstruktion. Sanningen är tvärtom.  Han hävdar att tillståndet i världen är på nästan alla punkter bättre än de flesta av oss tror. Att det mänskliga framsteget är verkligt och inte politisk propaganda är tydligt på område efter område: krigen blir färre, svälten minskar, miljön mår i huvudsak bra.

Om detta är sant, kan man fråga sig varför vi vägra ta in goda nyheter?
Anders Bolling, själv journalist alltså, menar att medierna och de intellektuella förvrider världsbilden. Goda nyheter säljer inte. Dessutom finns något allmänmänskligt i vår gåtfulla benägenhet att ”ständigt måla f-n på väggen”. Vi är visserligen mindre rädda än förr i våra vardagliga liv, men inom oss bär vi en svårutrotad oro som i bästa fall spelar oss spratt, i värsta fall blockerar oss i våra handlingar.

Kom att tänka på tre kompletterande bilder på samma tema:
1. Regissören Richard Curtis (mannen bakom Notting Hill, Fyra bröllop och en begravning m fl) berättade i en intervju hur han fascinerades av filmkritiker som beundrar våldsskildringar och kalla dem ”socialrealism” medans lyckliga filmer om kärlek, glädje – sånt som 99% av jordens befolkning längtar efter – ofta beskrivs som ytligt och orealistiskt.

2. En annan spännade kommentar minns jag från en årsgammal blogg av historikern Peter Englund http://peterenglund.wordpress.com/2007/04/12/katastrofer-och-anastrofer/
Han beskriver också sin rädsla för ryssen och hur han lämnade studierna för att förbereda sig för undergången. Hur han levde med gasmask och beredskap för krig.

3. http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=164309 Här finns ett religiöst  fenomen, nämligen en profetia om undergång. Vi talar ju ibland om domedagsprofeter, en profil från Bibeln. Profeter förvarnade om Guds vrede. I Nya testamentet beskrivs en förväntan katastrof, strax innan Jesus kommer tillbaka och räddar dem som tror på honom. Det är om detta som David Wilkerson nu skriver i tidningen Dagen.   Ledarskribenten Tomas Österberg, svarar: http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=165314

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s